10 May, 2016

24 tips voor een goede internetverbinding

DOET HET NIEHIET

De afgelopen tijd hebben we al twee klanten gehad waarvan het internet en wifi niet of nauwelijks werkt. De oorzaak blijkt te liggen aan de warboel van kabels, soms meerdere modems en chaos aan klantnamen etc bij KPN. Aangezien wij Pyka bovenop het bestaande internetsignaal plaatsen is het handig als dit goed werkt. Zo niet dan zal Pyka ook niet werken.

Internet en providers

Providers leveren spullen als een modem om het internetsignaal door te geven. Het signaal kan binnenkomen via de koperlijn van KPN ook wel DSL genomed, via de kabel (grootste kabelaar is tegenwoordig Ziggo) of via glasvezel. Nog niet heel Nederland is verglaasd dus er zijn nog maar weinigen die dit hebben. De bekenste providers zijn KPN, Telfort, Ziggo, XS4ALL, Tele2 en Vodafone.

Als je nou altijd betaalt en nooit een keer belt met desbetreffende provider kan het zijn dat je na zes jaar echt verouderde apparatuur hebt. Een provider zal niet uit zichzelf de apparatuur gaan vervangen dus het is wel even belangrijk dat je zelf af en toe aan de bel trekt of naar een andere provider overstapt.

# Tip 1: Op onze site www.checkinternet.nl kun je alle providers en abonnementen vinden die leverbaar zijn op jouw adres. Doe daar vooral je voordeel mee want af en toe switchen loont!

# Tip 2: Vul je postcode in, de sites kunnen hier toch niet veel mee en zo weet jij of het technisch mogelijk is om jouw voorkeur provider en snelheid te krijgen.

# Tip 3: Let goed op de prijs of dit niet toevallig een actieprijs is. Sommige sites (niet checkinternet.nl) hebben de maandelijkse prijs staan op de actieprijs, deze actieprijs krijg je meestal maar de eerste zoveel maanden en daarna komt de daadwerkelijke maandprijs.

# Tip 4: Switch eens per twee/drie jaar naar een andere provider, zodat je altijd de nieuwste apparatuur hebt.

# Tip 5: Mocht je switchen, dan is het handig om dit van kabel naar DSL te doen en andersom. Dus zit je bij Ziggo, ga dan een twee jaartjes bij KPN rondhangen of andersom. Zo kan je jouw oude abonnement opzeggen als het andere provider alles goed werkend heeft opgeleverd. Zo zit je tenminste niet zonder internet. (is tegenwoordig belangrijker dan TV voor de meeste mensen)

# Tip 6: Onthoud dat als je minder betaalt je ook minder service en kwaliteit krijgt. Iets meer betalen wil soms een wereld van verschil betekenen.

# Tip 7: Bestel vier weken voordat je het abonnement in wilt laten gaan. De meeste providers leveren pas na drie weken.

# Tip 8: Bestel via een "bemiddelaar" dit kan een website zijn of een winkel die de abonnementen van de providers verkopen. Let er wel op dat dit een officiele dealer is van de desbetreffende provider. Als hij of zij dat is dan hebben ze namelijk ook goede contacten met accountmanagers binnen de providers. Mocht er iets mis gaan hebben deze "bemiddelaars" net even wat betere contacten dan jij.

# Tip 9: Laat de bemiddelaar op tijd met je meedenken in welke apparaten er afhankelijk zijn van je aansluiting en hoe dit omgezet zou kunnen worden.

Snelheid

De snelheid wordt altijd aangegeven in mb/s in up en downloadsnelheid. Downloadsnelheid is de tijd dat nodig is om de websites bijvoorbeeld, of je mail op jouw computer te krijgen. Uploadsnelheid heeft te maken met hoe snel je bijvoorbeeld je foto's in het fotoboek bij de HEMA kunt zetten, of op Facebook.

Op dit moment is de snelheid 50/5 (down/up) voor een gemiddelde gebruiker al erg goed te doen. Websites worden echter wel steeds "zwaarder" om op je computer te laten verschijnen door de hoeveelheid filmpjes, foto's of bewegende beelden. Om in een zaak meer mensen gebruik te laten maken van je internetverbinding door middel van Pyka is een hogere snelheid wel aan te bevelen.

Soepele overgang, voorbereiding!

Om de switch naar een andere provider soepel te laten verlopen is het handig om stil te staan bij de volgende punten.

# Tip 10: Bel na twee dagen nadat je het abonnement hebt afgesloten de provider om na te lopen of alles goed in het systeem staat. Ook de telefoonnummers die mee over moeten zou ik even doornemen met de nieuwe provider.

# Tip 11: Bestel een monteur. De meeste providers hebben er een gratis monteur bij, laat deze ook komen of bestel er eentje bij. Deze zorgt voor een heel stuk minder zorgen!

# Tip 12: Let op wat er allemaal internet gebruikt en of de switch gemaakt kan worden: kassasysteem, tablets of handhelds, muziekcomputers, computers, pinapparaat, alarmsysteem, telefoonlijnen, ISDN lijnen. Breng deze systemen in kaart en bel de leverancier of deze wel mee kunnen in de switch naar een andere provider.

# Tip 13: Check je alarmsysteem bij je leverancier. De meeste alarmsystemen kunnen over IP en hebben dan een omvormer nodig. Om een signaal te garanderen die altijd verbinding zoekt met de meldkamer is dan ook nog een simkaart nodig die de verbinding garandeert.

# Tip 14: Maak een tekening van wat er nu ligt en hoe dit met elkaar verbonden is. Meestal heb je een router, en als je meerdere apparaten gebruikt een switch (verdeler van het internet) en allemaal kabels.

# Tip 15: Neem hier alsjeblieft even een paar uur de tijd voor zodat je niet daarna lange dagen bezig bent om alles te herstellen wat je vooraf had kunnen voorzien.

En hoe zit het dan met alle kabels..

Om een signaal ergens te krijgen kan je op twee manieren aansluiten. Dit kan bedraad, door middel van een kabel, en door de lucht, zoals met een wifi signaal bijvoorbeeld.

# Tip 16: Loop de kabels na. Na verloop van tijd kunnen deze breuken krijgen of een "kink in de kabel" :). Als deze erg verouderd zijn dan doe je er goed aan om deze te vervangen naar de verschillende apparaten.

# Tip 17: Je hebt verschillende kleuren kabels (zwart, grijs en wit) vooral goed om passend te maken bij je interieur. Kwaliteit is afhankelijk van de kern. Dit kan koper of metaal zijn, koper is altijd het beste. Met de metalen kern is de kabel vaak een stuk dunner en goedkoper. De kabels die wij gebruiken zijn altijd van koper.

# Tip 18: Bedenk of je graag wifi wilt (NATUURLIJK!!! denken wij dan!). Er zijn allemaal erg goede wifiantennes op de markt die ervoor zorgen dat je overal bereik kunt hebben.

# Tip 19: Geef de monteur een koffie en maak even een aardig praatje. De meeste monteurs kunnen erg veel regelen als je ze leuk en met respect behandelt!

# Tip 20: Eenmaal aangesloten, check dan de internetsnelheid via www.speedtest.net. Doe dit ook met je computer aan de kabel want via wifi verlies je altijd snelheid.

# Tip 21: Mocht je niet blij zijn met de snelheid bel dan de provider. Vaak hebben ze een abonnement met snelheid tot... hier mag maar een klein verschil inzitten. Bijvoorbeeld als je 10mb down haalt en je betaalt voor 60mb mogen ze dit van mij altijd wel even uitleggen. Dit gebeurt echt, dus check de speedtest.

# Tip 22: Not last en zeker niet the least: Geef je social media een boost door Pyka af te nemen en aan te sluiten. Door middel van likes, emailadres of andere social media kan jouw gast inloggen op een goed wifisysteem. Jij kan daarna deze gast weer benaderen door een bericht op je Facebook bedrijfspagina te zetten, een mailing eruit te sturen of berichten op andere social media te zetten. Geautomatiseerde marketing voor de horeca en MKB!


# Tip 23: Check na twee maanden of de betaling goed loopt en of de provider het juiste bedrag berekent.

# Tip 24: Relax, neem koffie & Surf!! Als je alle tips hebt gevolgd kan het niet meer mis zijn gegaan!! :)


Reacties (0)
Wat vind jij?

Toegestaande tags: <b><i><br>Voeg een nieuwe reactie toe: