24 Nov, 2015

Social media kort uitgelegd

De afgelopen jaren heeft het gebruik van social media een enorme vlucht genomen. Niet alleen
zijn social networks als Facebook, Twitter en LinkedIn booming, er zijn er ook heel veel bijgekomen die net zo succesvol blijken. Denk aan Google+, Instagram, Pinterest en Flickr. Om als ondernemer in één keer veel potentiële klanten te bereiken, is gebruik maken van een van de sociale platformen een snelle manier. Dit heet social marketing en daarvoor is het handig een snel overzicht te hebben van de vijf belangrijkste platformen.

Social Media in Nederland

Koploper in Nederland is nog altijd Facebook, met bijna 10 miljoen gebruikers, waarvan er
6,6 miljoen elke dag inloggen. Opvallend is dat Facebook minder populair is onder jongeren.

Twitter is het tweede grote sociale network. Het gebruik van Twitter is in Nederland echter gedaald; de snelheid waarmee tweets voorbij rollen is een voordeel maar kan ook leiden tot een informatie overload.

Het grootste zakelijke sociale platform is LinkedIn, 3,8 gebruikers in Nederland. LinkedIn
heeft de afgelopen tijd veel extra functies toegevoegd; van makkelijk content delen tot het kunnen plaatsen van blogs. Ook het reageren op en liken van berichten is nieuw. Dit heeft gezorgd voor een stijging in het gebruik van LinkedIn.


Instagram is een nieuwkomer die vooral populair is onder jongeren. Via een app op je smartphone kun je foto's en korte video's bewerken, uploaden en delen met volgers. In Nederland gebruikt bijna de helft van de jongeren onder de twintig Instagram.

Een ander nieuw social network in Nederland is Pinterest. Ook hier kun je net als bij Instagram foto's en video's delen en je eigen "fotoalbums" maken. Pinterest is vooral populair bij twintigers en dertigers, en het meest bij vrouwen.


Dit overzicht maakt duidelijk welke sociale platformen door de verschillende doelgroepen worden gebruikt. Wil je als ondernemer deze doelgroepen benaderen, dan baseer je hierop je social media strategy.


Deel-economie

De grote kracht van sociale platformen is het kunnen delen met vrienden en volgers wat je bezig houdt, wat je leuk vindt en waar je bent. Hiermee maak je voor jezelf als gebruiker een online profiel aan waarin je je vrienden en volgers kunt laten zien wie jij bent: een persoonlijke social media strategie. Dat betekent dat je in potentie veel mensen kunt beïnvloeden, en dat jij als gebruiker ook te beïnvloeden bent door je vrienden en de mensen die jij zelf volgt. Als je dus twittert over een product dat je leuk vindt, of via Facebook incheckt bij een restaurant, dan beïnvloedt dat je volgers en vrienden. Om locaties en likes en updates te doen op de verschillende sociale platformen, willen gebruikers graag 24/7 online zijn. Hoe kun je als ondernemer gebruik maken van deze kansen?

Social networks als kans

Het lokaliseren van je doelgroep, de wetenschap dat je doelgroep vooral zijn eigen omgeving kan beïnvloeden, de behoefte aan continue online willen zijn en de enorme kracht van sociale netwerken maakt het interessant voor ondernemers, vooral in de horeca, om daar gebruik van te maken. Het ligt voor de hand om je bedrijf te promoten op Facebook of Twitter, of om een zakelijke pagina op Twitter aan te maken. Zeker als je daar gebruik maakt win-acties zodat je klanten bindt. Maar dat betekent een flink budget en veel tijd voor je social media strategy. Hoe pak je dat aan? Het antwoord is een wifi hotspot via social media: Pyka.

Hoe werkt het?

Je klanten kunnen via jouw (horeca) bedrijf gratis wifi krijgen, door in te loggen via een social platform. Hun vrienden en volgers krijgen te zien waar zij zitten en zullen vanuit de kracht van "peer-to-peer" (leeftijdsgenoot) beïnvloeding ook willen komen. De klant is blij met gratis internet, en jij als ondernemer met de gratis promotie en het vergroten van je online bereik, door extra likes en check-ins. Extra voordeel is dat het hierdoor mogelijk is om ook "after-sales" te doen en je klanten na hun bezoek direct te benaderen. Via de sociale platforms heb je bovendien inzicht in de uitgebreide profielen van je doelgroep. Dat is nog eens gerichte social marketing!


Aan het bestaande wifi-netwerk van je onderneming zal Pyka een speciaal kastje koppelen, die een hotspot vormt voor klanten. Zij kunnen hiermee eenvoudig via hun sociale platform van hun keuze inloggen; een verbinding die 100% veilig is omdat ze naast je eigen netwerk gebruik van de wifi maken. Twee naast elkaar lopende netwerken dus. Daarnaast geeft Pyka inzicht in je klanten via je persoonlijke dashboard en met verschillende rapportages.


Meld je dus snel aan op www.pyka-wifi.com

Voordelen

• Gratis online promotie
• Gerichte doelgroepbenadering
• Extra service voor klanten
• Geen extra budget nodig voor social media strategie


Reacties (0)
Wat vind jij?

Toegestaande tags: <b><i><br>Voeg een nieuwe reactie toe: