23 Nov, 2015

Social media 2015 met groeimomenten voor 2016

social media

Social media kent een enorme groei. Gebruikers hebben steeds meer keus uit verschillende sociaalnetwerksites. De Social media 2015 zag een groei in onder andere Facebook, LinkedIn en Instagram. Twitter daalde juist. Social media 2016 zal in bepaalde richtingen een groei meemaken. Dit is vooral van invloed op marketeers. Door de mediaconsumptie van gebruikers te volgen kan een strategisch plan worden opgezet om te adverteren of de doelgroep te bereiken.


Koploper social media 2015

Facebook is in Nederland enorm populair. In de periode 2010 tot 2015 zien we een verdubbeling van het aantal gebruikers. Opmerkelijk is dat jongeren tot 20 jaar in 2015 Facebook minder vaak zijn gaan gebruiken, terwijl er een duidelijke stijging te zien is in de leeftijdsgroep van 65 plussers. Bijna 10 miljoen Nederlanders maakten in 2015 gebruik van Facebook. Hoewel Facebook alleen bedoeld is voor personen vanaf 18 jaar, zitten er ook veel jongeren tot 18 jaar op Facebook. Deze hebben hun leeftijd ingesteld op boven de 18 jaar om toegang te krijgen tot dit social network. Veel Nederlanders die Facebook gebruiken zijn overgestapt vanaf het vroegere Hyves. Toen steeds meer mensen vanaf Hyves naar Facebook overstapten, werd de rest vanzelf meegetrokken. Niemand wil immers op een leeg social network achterblijven. Binnen mum van tijd was Hyves voltooid verleden tijd. Juist om die reden is het belangrijk om de trends binnen de social media te blijven volgen. Wat wordt de trend van social media 2016?


Het gebruik van Twitter daalde in 2015, LinkedIn steeg

In 2014 maakten 1.5 miljoen Nederlanders gebruik van Twitter. In 2015 zijn dat er nog maar 1 miljoen. Het lijkt erop dat de trend voor 20156 dalende is. Bij LinkedIn zien we juiste en stijging van het aantal gebruikers. Dit sociaal netwerk richt zich op vakmensen. In 2015 waren er 5 miljoen geregistreerde gebruikers in Nederland. Mede door de mogelijkheid om zelf blogs te plaatsen op LinkedIn, zien we een stijging in het aantal gebruikers. Ook loggen steeds meer mensen dagelijks in. De Amerikaanse president Barack Obama is zeer actief of LinkedIn, wat zijn invloeden uitoefent op de rest van de gebruikers en potentiële gebruikers. Voor 2016 wordt zeker een verdere stijging verwacht.


Instagram, Pinterest en Google Plus

Onder jongeren tot de leeftijd van 18 jaar zien we een toename in gebruik van Instagram. Vooral jongeren die weglopen van Twitter komen bij Instagram terecht. Instagram is gericht op het delen van foto's en video's via een app op de smartphone. In 2015 waren er 35 procent meer gebruikers van Instagram dan in 2014. Deze trend lijkt zich in 2016 door te gaan zetten. Pinterest lijkt op Instagram maar is populairder binnen de leeftijdsgroep 20-39 jaar. Vooral vrouwen maken hier meer gebruik van. In 2015 waren er twee keer zoveel gebruikers dan in 2014. De sociaalnetwerksite Google Plus kent een lage groei. Opmerkelijk is de lage activiteit op Google Plus, ondanks het hoger aantal gebruikers dan bijvoorbeeld Instagram of LinkedIn.


Gratis gebruik wifi

Een bepalende factor is het gratis gebruik wifi binnen een bedrijf. Een social hotspot vergroot de naamsbekendheid van een bedrijf. Gasten maken gebruik van gratis wifi in ruil voor het liken van een Facebookpagina of het bekijken van de bedrijfswebsite. Vooral in de horeca zien we steeds meer bedrijven hier gebruik van maken. Wifi is voor de meeste gasten immers onmisbaar geworden binnen hun leven: ze willen continue op de hoogte zijn via social media. Een social hotspot maakt gebruik van het eigen netwerk. Gasten kunnen pas gebruik maken van de gratis wifi wanneer ze een actie ondernemen die past binnen uw wensen, zoals het achterlaten van een e-mailadres. Dit vergroot niet alleen het bereik naar klanten toe, maar maakt ook steeds meer mensen bekend met het bedrijf. Wifi door middel van een hotspot is dus een belangrijke manier om in contact te blijven met bestaande en nieuwe klanten.


Media strategie

De media strategie bevat de mediadoelstellingen en hoe deze bereikt kunnen worden. Binnen de media strategy is bereik van de doelgroep erg belangrijk. Hoe hoog is het percentage dat bereikt kan worden? De frequentie waarmee de doelgroep bereikt wordt is ook van belangrijk binnen de media strategy. Herhaling heeft het grootste effect. De positie van een reclameblok vormt ook een belangrijk onderdeel van de media stretegie. “Boven de vouw” heeft meer effect dan onder de vouw. Maar hoe bereik je dit? En spelen kosten ook een belangrijke rol? Ook de eerder genoemde hotspot voor onder andere de horeca kan nieuwe kansen bieden. Door een goede media stretegie op te zetten kan bekeken worden hoe het snelst de beoogde doelen bereikt kunnen worden.


Reacties (1)

  1. FJW:
    Nov 24, 2015 at 08:50 PM

    Maakt heel nieuwsgierig naar wat er mogelijk is met Social Marketing en duidelijk waar dat begint; het verkrijgen van en contact maken met je klantenbase en hun vrienden en leefstijlgenoten!
Wat vind jij?

Toegestaande tags: <b><i><br>Voeg een nieuwe reactie toe: