04 Jan, 2016

Online adverteren

online adverteren uitleg over social media en ads, linkedin, facebook, twitter, instagram

Internetgebruik en marketing

Marketing verschuift de laatste jaren erg naar online. Dit is ook wel logisch als je kijkt naar het percentage mensen dat elke dag gebruik maakt van internet. In Nederland zijn we van 53% in 2005 naar 84% gegaan in 2014. In heel Europa zijn we van 29% in 2005 naar 65% in 2014 gegaan. Dit betekent dat vandaag in Nederland met een inwonertal van 16.976.332 maar liefst 14.260119 mensen gebruik maken van internet. Tenminste als je alle leeftijden meetelt, maar zo is het een indrukwekkender getal.

(bron: eurostats).

De meest gebruikte categorieën op internet zijn[i]:

- Email versturen/ontvangen
- Productinformatie opzoeken
- Raadplegen van Wikis
- Actief op zakelijke social media
- Lezen van krant/nieuws
- Medische informatie opzoeken
- Actief op social media
Grappig, we zijn actiever op zoek naar medische informatie dan dat we actief zijn op social media. Ik ben dus niet de enige ;).

De manier van offline adverteren zijn bijvoorbeeld de radio, televisie, krant of billboards. Hier gaan we verder nu niet op in, aangezien wij groot fan zijn van online en geloven dat dit veel effectiever is.

Online adverteren

Er zijn twee doelen met adverteren. Je kan naamsbekendheid opbouwen zodat mensen een gevoel krijgen met je merk, of je richt je op conversie. Nu zal elk commercieel persoon zich snel op de conversie richten, maar sommige high end producten (dure producten of een emotioneel besluit) hebben meer nodig. Weet je dat maar 17% van de mensen hun koop baseren op de prijs?[2]

We doorlopen met zijn allen een heel koopproces. We gaan ons eerst oriënteren (het meest wordt gegoogled op internet) daarna gaan we massaal zoeken naar informatie, hier gebruiken we toch veel vergelijkingssites voor (weten we, want we leven bij 4boosting Online Media vanaf 2010 van https://glasvezel-vergelijken.nl) Als we daarna tot een aankoop overgaan doen we dat toch liever ergens anders (we know! Gelukkig zijn er mensen die ook bij ons afsluiten). Hierbij kijkt 56% van ons naar de functie en prestatie van het apparaat, 17% baseert zijn keuze op de prijs en maar 6% op de verkoper (tenminste in het voorbeeld van witgoed). Dit is toch opmerkelijk?

Je wilt er als ondernemer dus met een goede website in de oriëntatiefase en de informatiefase bij zitten. Je wilt in ieder geval in de longlist en de shortlist van keuzes zitten bij mensen. Nou kan je met Search Engine Optimalisatie (hoger in google zeggen de meeste mensen) en met social media gratis een eind komen mits je daar zeeën van tijd in steekt. Maar als je daar de tijd niet voor neemt en niet adverteert, hoe kom je dan in het vizier tijdens de oriëntatie en de informatiefase?Vandaar dat het handig is om een strategie voor online adverteren te ontwikkelen. Hieronder de verschillende online marketing varianten.

Online adverteren varianten

Allereerst is het belangrijk om te weten waar je voor betaalt. In de wereld van online hebben we het over:
CPC, cost per click. Je betaalt hier de daadwerkelijk click van een bezoeker
op een banner naar jouw website. Of wat je dan ook kiest als URL achter de
banner, kan ook bijvoorbeeld naar sowifi.com ipv je eigen site maar dat lijkt me wat onzinnig (om allerlei verschillende redenen maar die laat ik hier achterwege)
CPM, cost per mille. Dit zijn de keren dat jouw banner aan bezoekers is getoond op een bepaalde site. Stel je zet een banner op de site glasvezelvergelijken.nl en je spreekt met de eigenaar af dat je 2000,- betaalt voor elke 1000 mensen die de banner zien. (Met
dit soort voorstellen mag je altijd komen, lijkt me overigens niet een goede deal voor je dan. Huur je ons in om een betere deal te maken op andere sites.)
CPT, cost per thousand impresions. Zelfde als hierboven.
CPS,cost per sale. Hier is het betalen pas van toepassing als er daadwerkelijk een aankoop is gedaan bij de eigenaar. Een veel gevraagde methode als je naar resellers of affiliatemarketing kijkt. Twee kanten aan dat verhaal, als de website niet een goed converterende website is dan zal een reseller snel afhaken. Deze doet immers veel moeite met doorverwijzen maar krijgt niet betaald omdat de website niet functioneert, dan houdt de samenwerking snel op.Voor de eigenaar is het natuurlijk een goede manier om pas te hoeven betalen als er resultaat is. Wat het mooie van online adverteren is, dat iedereen er in mee kan doen. Wat voor budget je ook hebt. En waar je potentiele klanten dan ook zitten. Dit kan je erg specifiek targetten.

Verkoopplatvormen.

Ik neem deze toch mee aangezien het enigszins een marketingkanaal is waar je per verkoop betaalt. (CPA) Het meeliften op het bezoek van een andere website (doorgaans een vergelijkingssite) is hierin een veel gebruikte vorm. Bijvoorbeeld booking.com is een verkoopplatvorm. Dan betaal je per daadwerkelijke verkoop een fee. Maar ja, als je een hotel hebt zit je wel bij een miljoenenpubliek op de meest relevante hotspot. Mensen zijn
hier op zoek naar een overnachting en niet naar witgoed.. of een abonnement voor tv..

Google Adwords

In de zoekmachine Google staan de organische resultaten. Dit zijn de websites en pagina’s waarvan Google denkt dat deze het meest relevant zijn voor haar klanten. Hier laten ze dan ook hele berekeningen op los. Even winnen in de organische resultaten is tegenwoordig erg veel nadenkwerk en hele relavante content hebben voor jouw bezoekers. Google Adwords, ook wel Google ADS of Search Engine Advertising genoemd. Zoekmachine-adverteren is het inkopen van de advertenties die naast,
boven of onder de organische zoekresultaten worden weergegeven. Je rekent af
per click en je biedt op een plek. Dit bieden is wel erg specialistisch werk, waarbij je rekening moet houden met vele factoren als concurrentiepositie, relevantie en advertentiewaarde. In een andere blog zal ik daar dieper op in gaan, of als je zelf aan de slag wilt: google adwords uitleg pdf.

Display advertising

Display marketing is het tonen van banners op sites met als doel mensen naar jouw site te trekken. Via google is dit in te zetten aangezien er veel sites ruimte hebben ingericht voor google om daar banners te tonen. Je kunt natuurlijk ook zelf opzoek naar sites waar jouw doelgroep zich bevindt en daar een prijs onderhandelen. Je kunt hier meer over vinden in je google adsense account.

Mobileapp Ads

Mobiel ads zijn de advertenties die in apps tevoorschijn komen. Stel je download een spel, hier wordt vaker gevraagd of je de gratis versie of degene zonder advertenties wilt, waar je dan voor dient te betalen. Bij de gratis versie komen dus de advertenties voor.
Om te adverteren in apps dien je display netwerk via Google te hebben. Je hoeft verder niet een speciaal iets aan te maken aangezien de apps een onderdeel zijn van het Google Display Netwerk.

Remarketing

Remarketing is de vorm die je kan inzetten om je publiek, dat bij je op de website is geweest, nog meerdere keren je advertentie te kunnen tonen op andere websites die men bezoekt. Bijvoorbeeld je bent bij Zalando geweest en je hebt je interesse getoond voor een bepaald item door daar op te clicken, vervolgens ga je naar een blog waar je wilt lezen over biologisch eten. Grote kans dat het item naar voren komt in de advertenties. Dit zijn de Google ads en kunnen mensen integreren op hun website of blog. Voor elke click krijgen zij betaald en betaal jij voor je remarketing. Je kan dit
inzetten als je “top of mind” wilt blijven.


Social media advertenties

Social media advertenties zijn de advertenties die tussen de berichten verschijnen op de verschillende social media kanalen zoals bijvoorbeeld Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. Net als advertenties op zoekmachines zijn social media advertenties pay-per-click advertenties. Waar Google adwords heel specifiek aan te maken is op zoekwoorden kan je bij de meeste social media je doelgroep heel specifiek aanmaken.

Facebook

Facebook is verreweg de meest gebruikte social media. Er is een verschuiving onder de gebruikers. Vooral de “wat meer op leeftijd” doelgroep sluit zich meer aan de laatste jaren waar de “jonkies tot 20 jaar” andere social media opzoeken. Op Facebook
verschijnen de advertenties op de tijdlijnen. Dus als ze de app of computer gebruiken met Facebook verschijnt tussen de berichten door de aangemaakte advertentie. Als men dit interessant vindt kan men de advertentie aanklikken en “landen” op de aangegeven URL of Facebookpagina. Tegenwoordig kan je ook drie advertenties aanmaken die naast elkaar verschijnen. Leuk als je bijvoorbeeld ontbijt, lunch en diner wilt promoten van een nieuwe kaart. De titel moet pakkend zijn zodat mensen er nieuwsgierig naar worden. Het meest lucratieve is een shockeffect, of een angst die je aanspreekt bij je publiek. Facebook heeft Instagram overgenomen en vanuit de Facebook advertentie opmaak kan je tegenwoordig ook gelijk Instagram meenemen. Ze hebben tegenwoordig ook een app die ja kunt installeren en zo op je telefoon vanaf de bank advertenties aanzetten.

Instagram

Het grote verschil van Instagram met Facebook is dat je bericht altijd een foto of video moet bevatten. Maar hier is ook een tijdslijn waar je berichten kan volgen van mensen. Ik heb op dit moment nog niet veel advertenties kunnen ontdekken. Facebook wil wel graag dat we het gaan gebruiken met advertenties en dit is ons voordeel. Het is nog een stuk goedkoper dan Google adwords waar veel ondernemers gebruik van maken. De advertenties zijn aan te maken in je Facebook account. De doelgroep is ook heel specifiek aan te maken via de Facebook account.

Twitter

Twitter is sinds vorig jaar zomer bezig met advertenties. Twitter heeft een tijdlijn net als de andere social media, waarop korte berichten worden weergegeven ( met maximaal 140 leestekens). Je kan tegenwoordig ook foto’s en locaties toevoegen aan de berichten. Hierover meer in een ander blog bericht.

LinkedIn

LinkedIn is een zakelijk social medium. De opzet is de persoonlijke pagina waar ook een zakelijke pagina aangemaakt kan worden. Hoe meer volgers van je bedrijfspagina, hoe groter je zakelijke publiek. Tegenwoordig is trouwens de markt zo aan het verwateren wat betreft zakelijk of consument dat we spreken van persoon tot persoon. De traditionele vormen van B-to-C en B-to-B is er niet echt meer. Kijk maar eens naar je eigen gedrag. Ben je een ander persoon als je je LinkedIn checkt dan als je je Facebook checkt? Je krijgt andere impulsen maar overdag kan je getriggerd worden om ergens te
gaan eten via LinkedIn en s’middags ook via Facebook. Je blijft dezelfde persoon. Zo is het ook met je doelgroep. De tone of voice is wel handig om mee te nemen en deze aan te passen aan het medium dat je gebruikt. De vormen die LinkedIn aanbiedt om te adverteren zijn, gesponsorde updates, Display advertising, Sponsored Inmail, lead accelerator en text ads. In een volgend blog zal ik ze allemaal uitwerken.

Affiliate marketing

Er zijn meerdere affiliate netwerken actief. In dit netwerk heb je de Adverteerders die een webshop of een website hebben waar ze iets verkopen als een product of dienst. Aan de andere kant heb je de Publishers, de ondernemers die een website, blog of emaillijst hebben opgebouwd waar ze een bepaald publiek mee trekken. Door middel van het plaatsen van advertenties of links kunnen de bezoekers verwezen worden naar jouw eigen website. Als hier een verkoop uitkomt voor de Adverteerder betaalt deze op zijn beurt de eigenaar die deze sale of actie heeft gegenereerd. De technische kant
is het plaatsen van cookies waardoor de beweging van de gebruiker wordt gevolgd. Sommige netwerken zijn hier al zo ver mee dat als de klant eerst zijn mobiel gebruikt maar daarna op zijn laptop bestelt, dit gevolgd kan worden.

De juiste methode om te adverteren begint met het bepalen van je doelgroep, een goede analyse van waar deze doelgroep zich bevindt, en daarna de keuze voor de methoden.

Wij bedienen in service alleen onze klanten van Pyka aangezien we hier al een goede start hebben in het bepalen van de doelgroep en specifieke startmogelijkheden hebben om adverteren in te zetten. Met Pyka kan je namelijk heel makkelijk via jouw bezoek,
door middel van het aanbieden van gratis wifi via een inlog met social media, likes genereren, volgers krijgen of voor je bedrijfsfilm views krijgen. Bijvoorbeeld met Facebook advertenties kan je dan alle vrienden van een bepaalde leeftijd van je likers de advertentie op de tijdlijn laten verschijnen.
Zie hier meer over Pyka en wat we voor je kunnen doen.

En hier de paketten die we aanbieden

We wensen je veel succes met het adverteren!

[1] Bron:
eurostats: internetgebruik cijfers
Marketingfacts: internetgebruik in europa
Comscore: meer cijfers internetgebruik
[2] Bron: onderzoek naar aankopen witgoed.


Reacties (0)
Wat vind jij?

Toegestaande tags: <b><i><br>Voeg een nieuwe reactie toe: